Polttoainejärjestelmä sekä öljy

Maule M-6 polttoainejärjestelmä koostuu yhteensä neljästä polttoainetankista: kaksi pääsäiliötä, joista polttoaine syötetään moottoriin sekä kaksi lisäsäiliötä, joista polttoaine pumpataan pääsäiliöihin. Polttoainehanassa on neljä asentoa: OFF, LEFT, RIGHT ja BOTH. Huom! Polttoainesyötön valintavipuun tulee kiinnittää huomiota. Osoitin (pieni nuoli) saattaa hämätä ensikertalaista ja OFF-asennon voi huolimattomasti tulkita BOTH-asennoksi! 

Polttoainenäytteet

Polttoainenäytteet otetaan:

  • 2 kpl päätankkien alimmasta kohdasta
  • 2 kpl lisätankkien alimmasta kohdasta
  • 2 kpl polttoainehanoista vasemmalla puolella astimen takana
  • 1 kpl polttoainehana vasemmanpuoleisen moottorisuojuksen alaosasta

Polttoaineen siirto lisätankeista pääsäiliöihin

Molempiin lisäpolttoainesäiliöihin on asennettu sähköinen polttoainepumppu. Polttoainepumpun kapasiteetti on 0.4 GAL/min (1,5 l/min), joten kaiken polttoaineen siirto lisätankista vie noin puoli tuntia. Pumppukytkimien (vihreät) vieressä on valkoiset kytkimet, joita painamalla polttoainemittari osoittaa lisätankissa olevan polttoaineen määrän. Huom! Jos päätankki on täynnä, niin pumppujen käyttäminen puskee lopulta pumpatun polttoaineen huohottimesta yli. Tästä syystä suositellaan lisäsäiliöiden tyhjennystä vasta silloin, kun niissä on neljännes polttoainetta jäljellä. Polttoaineen siirto voidaan kuitenkin aloittaa kun päätankissa on noin puolet polttoainetta ja kyseistä päätankkia käytetään yksinomaan polttoaineen syöttämiseen moottorille (esim. vasen päätankki 1/2 täynnä, polttoaineen valitsin LEFT).  Polttoainepumpun toiminta tarkistetaan ennen lentoonlähtöä tehtävässä tarkastuksessa ja lennolla sen voi varmistaa vihreän kytkimen sisällä olevasta valosta ja lisätankin tyhjenemisen seuraamisesta.

Polttoainesäiliöiden tilavuus

GAL per tankkiGAL yhteensäLitraa per tankkiLitraa yhteensä
Päätankit kokonaistilavuus21,54381,4162,8
Päätankit käyttämättä jäävä1,535,711,4
Päätankit  käytettävissä204075,7151,4
Lisätankit132649,298,4
Maksimi käytettävissä66249,8

Öljy

Koneessa käytetään AeroShellin W 15W-50 -öljyä. Lycoming ohjekirjan mukaan öljyjärjestelmän kapasiteetti on 8 U.S. Qts ja minimimäärä on 2 3/4 U.S. Qts. Koneella ei kuitenkaan lennetä näin pienillä määrillä öljyä ja täyttä määrääkään ei kannata käyttää, koska se öljy poistuu huohottimen kautta. Lennoilla pidetään öljymäärä 5-7 U.S. Qts ja öljyä lisätään, kun sen määrä on alle 6 Qts.

KOULUTUSVINKKI:

Koulutusvinkki

PALAUTETTA:

Parannusehdotus / yhteys

REKISTERÖIDY

KIRJAUDU SISÄÄN