Kevyt tuuli – teoria

Tuulen voimakkuus eri korkeudella

Kevyellä kelillä

Lähellä merenpintaa ei tuule juuri mitään mutta purjeiden yläosissa enemmän. Tämän vuoksi eteenpäin vievää voimaa haetaan purjeen yläosista.

Fokus purjeiden yläosiin


“Apparent tuuli”

Veneen oma vauhti

Veneen oma vauhti luo ilman liikettä suhteessa veneeseen = tuulta. Tätä kutsutaan joskus vauhtituuleksi. (Kokeile laittaa tyynellä päivällä käsi ulos auton ikkunasta ja tunne tuuleeko?) Vauhtituuli on aina suoraan vastainen.

Purjeiden näkemä ilmavirta on luonnon tuulen ja vauhtituulen yhdistelmä!

Purjehduspiireissä tätä kutsutaan yleensä “apparent” tuuleksi. Kryssiessä se on voimakkaampi kuin luonnontuuli ja tulee enemmän vastaan kuin luonnontuuli.


Twisti

Apparent eri suunnista

Koska luonnon tuuli on voimakkaampaa korkealla, purjeiden näkemä yhdistetty ilmavirta, apparent tuuli, on eri korkeudella eri suunnasta.

Purjeiden alaosassa apprent tuuli on melkein tai jopa täysin vastaista. Ylemmäs mentäessä se kääntyy enemmän sivulle. Purjeen etureunan kullakin korkeudella täytyy olla saman suuntainen kuin purjeen näkemä ilmavirta.

–> Purjeet tarvitsevat paljon twistiä!


Purjeen pyöreys

Purje kääntää ilmavirtaa

Teorioita on monta mutta yksinkertaistettuna voi sanoa että eteenpäin vievä voima muodostuu siitä että purjeet kääntävät ilmavirtaa.

Virtauksen pitää pysyä kiinni.

Käytännössä näet tämän siitä että takaliuhu lentää taaksepäin


Ei saa sakata

Jos purje on liian pyöreä (tai skuutattu liian sisään) virtaus niin sanotusti irtoaa ka purje ei enää käännä tuulta vaan toimii ainoastaan jarruna. Kevyellä kelillä hento virtaus ei pysty tekemään jyrkkää käännöstä. Tämän johdosta kevyellä kelillä purjeiden tulee olla litteitä.

Kevyellä litistetyt purjeet!


KOULUTUSVINKKI:

Koulutusvinkki

PALAUTETTA:

Parannusehdotus / yhteys

REKISTERÖIDY

KIRJAUDU SISÄÄN