Vesiliikennelain mukaan vesilentokone on vesiliikennelain mukainen vesikulkuneuvo sen ollessaan vedessä (hallituksen esitys). Suorittaessaan lentoonlähtöä tai laskeutumista vesilentokone on taas ilmailulain piirissä. Tästä johtuu myös se, että laskeutuvaa tai lentoonlähtevää vesilentokonetta ei sido nopeusrajoitukset.
Nopeusrajoitusalueella operointi on myös turvallisuuskysymys. Vesilentokone ei ensinnäkään siedä suuria aaltoja, joita esiintyy avoimella vesialueella usein nopeusrajoitusalueiden ulkopuolella. Nopeusrajoitusalueilla veneiden aallonmuodostus on myös pienempää, joten lentoonlähtöjen ja laskeutumisien suorittaminen on merkittävästi turvallisempaa.
Meriteiden sääntöjen mukaan lentäjällä on normaalia suurempi vastuu muun liikenteen väistämiseen. Tätä tarkoitusta varten lentäjän tulee voida ennakoida muu vesiliikenne mahdollisimman huolellisesti. Nopeusrajoitusalueella tämän velvollisuuden toteuttaminen on merkittävästi helpompaa ennakoitavuuden vuoksi.
Veneiden ja lentokoneiden varusteet eroavat osittain toisistaan, mutta pääsääntöisesti turvallisen veneilyn ja turvallisen vesilentämisen suhteen varusteet ovat hyvin samankaltaiset. Lentokoneessa on esimerkiksi puhallettava äänimerkinantolaite, mutta sen käyttäminen voi olla hankalaa ja vastaavasti muiden antamien äänimerkkien kuuluvuus koneen sisälle on usein huono.