Rullaaminen eli hidas liikkuminen vedessä

Ennen lentoonlähtöä ja laskeutumisen jälkeen siirtymiset tehdään hyvin pienellä nopeudella. Vesi on kova elementti ja potkuri nostaa vesipisaroita veden pinnasta ja se kuluttaa kallista potkuria merkittävästi. Tästä syystä moottorin kierrokset ovat pienet (n. 1000 RPM) ja nopeus sitä myötä hyvin vaatimaton.

Vesilentokoneessa ei ole minkäänlaista jarrua käytettävissä pakista puhumattakaan. Kun tämän yhdistää tuuliherkkyyteen ja useimmiten yli 10 m leveyteen, voidaan sanoa, että vesilentokone on vain rajoitetusti ohjauskykyinen alus erityisesti rantautuessaan vaikkapa satama-altaaseen.

Pienellä teholla liikuttaessa myöskin pienet vesiperäsimet ovat melko tehottomat, koska suhteellinen nopeus veteen nähden on pieni. Kaartosäteet ovat tyynelläkin melko suuria.

Vesilentokoneessa on suuri tuulipinta-ala ja se käytännössä pyrkii jatkuvasti kääntymään keula kohti tuulta ja pysymään siinä suunnassa. Käytännössä kellukkeissa ei ole minkäänlaista sortoa estävää kölipintaa.

Tuulen ollessa noin 5-7 m/s vesilentokone ei pienellä teholla pysty kääntymään vastatuulesta myötätuuleen. Tehoa ja suhteellisen suurta tilaa käyttämällä se voi olla mahdollista, mutta ei kovin suotavaa potkurin kulumisen ja moottorin lämpötilan nousun vuoksi. Tästä syystä huolellinen vesilentäjä suunnittelee myös rantautumisreitin vielä ollessaan ilmassa huomioiden liikehtimisrajoitukset.

Muiden vesilläliikkujien on hyvä tietää vesilentokoneen rajoitukset. Vaikealla säällä ja vaativaan paikkaan tultaessa liikehtiminen voi vaikuttaa oudolta ja vaivalloiselta, jota se joskus onkin. Laituriin tultaessa ainoa keino hiljentää vauhtia on sammuttaa moottori hyvissä ajoissa ja ajelehtia tai meloa rantaan. Tuuli pyrkii vauhdin hidastuessa kääntämään konetta entistä enemmän ja melominenkin voi tuulen ollessa epäsuotuisa olla erittäin vaikeaa.

Vaikeissa olosuhteissa arvostamme myös apua, jotta laiturissa ei kolhittaisi konetta tai veneitä. Hyvä pilotti antaa selkeitä ohjeita avustajille.

KOULUTUSVINKKI:

PALAUTETTA:

REKISTERÖIDY

KIRJAUDU SISÄÄN