Tuulen arviointi

Vesilentokoneella operoidaan paikoista, joissa tuulipusseja ei ole eikä ATIS-lähetyksistä ole hyötyä, joten tuulen suunta tulee arvioida muulla tavoin. Tuuli on hyvin vaihteleva jopa vaatimattomilla etäisyyksillä, joten lähelläkin olevan lentopaikan tuulitilannetta ei voi hyödyntää. Lentäjän on syytä tietää yleinen tuulen suunta ja nopeus. Tähän apuna voi käyttää mm. tuulisovelluksia (Windy). Laskeutumisen yhteydessä on pääsääntöisesti helpompi arvioida kuin rullatessa lentoonlähtöä varten, koska ilmasta käsin havaintoalue on merkittävästi laajempi.

Liput, viirit ja savut
Mökkien pihoilla olevat lipputangot ja saunat auttavat usein vesilentäjää arvioimaan tuulta. Tarkastele erityisesti lippuja ja viirejä, koska ne auttavat arvioimaan tuulen suunnan lisäksi sen voimakkuutta.

Veden pinta
Veden pinta on usein paras keino arvioida hyvinkin tarkkaan pistemäistä tuulensuuntaa. Tuuli saattaa kääntyä rannalta selälle tultaessa, mutta veden liikkeestä voi ajoittain arvioida kosketuskohdan tuulen suuntaa tarkasti. Aallot kulkevat yhdensuuntaisesti tuulen suunnan kanssa. Aallokko voi tosin olla ‘vanhaa’ ja sen tarkka arviointi haasteellista. Sen sijaan tuuli aiheuttaa veden pintaan viiruja, joiden avulla ilmasta on hyvin helppoa arvioida tuulen suuntaa. Lasku suunnitellaan näiden viirujen suuntaisesti, mutta pitää olla tarkkana ettei erehdy 180 astetta suunnasta! Tämä tapahtuu helposti esimerkiksi tilanteessa, jossa maatuuli on kääntymässä merituuleksi ja lennät mantereelta rannikolle.

Saaret, veneet ja linnut
Yksittäistä saarta tarkastelemalla on helppo arvioida tuulen suuntaa, koska tuulen alapuolella on lähestulkoon aina tyyni puoli. Poijussa oleva veneen keula osoittaa vastatuuleen ja vesilinnut ovat paikalla ollessaan nokka kohti tuulta.

KOULUTUSVINKKI:

PALAUTETTA:

REKISTERÖIDY

KIRJAUDU SISÄÄN